Latvijas Galvassāpju pacientu biedrība - Aktualitātes

Migrēnas diagnozes iekļaušana kompensējamo zāļu sarakstā

Ņemot vērā lielo interesi par to, cik tālu esam tikuši jautājumā par migrēnas medikamentu kompensēšanu no valsts budžeta līdzekļiem, atsaucoties uz 17.08.2022 LGPB sēdi, esam apkopojuši Zintas Rugājas – NVD Zāļu un medicīnisko ierīču departamenta direktora vietnieces – teikto par migrēnas diagnozes iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā.

Vispirms jāņem vērā, – lai jauna diagnoze nonāktu kompensējamo diagnožu sarakstā, ir vajadzīgi valsts budžeta līdzekļi. NVD aprēķini vēsta, ka šobrīd tie ir papildu 99 miljoni eiro, kas nepieciešami nākamajam gadam, lai nosegtu visas prioritārās vajadzības, saistībā ar pacientu pieaugumu, jaunām diagnozēm, dažādu slimību medikamentozo ārstēšanu utt. Budžetu 2023. gadam apstiprinās no jauna ievēlētā Saeima, visticamāk, 2022. gada novembrī.

Soļi līdz tam:

  • NVD apkopo ārstu un pacientu organizāciju ieteikumus par jaunu diagnožu iekļaušanu kompensējamo diagnožu sarakstā. Balstoties uz gūto informāciju, NVD veido prioritāro diagnožu sarakstu.
  • NVD prioritāro diagnožu sarakstu nosūta Veselības ministrijai.
  • Pēc izvērtēšanas Veselības ministrija šo sarakstu nodod Finanšu ministrijai.
  • Finanšu ministrija lemj par līdzekļu piešķiršanu.

Kas līdz šim ir ticis paveikts? Iepriekš minētie soļi tikuši sperti, un varam apstiprināt, ka migrēna ir iekļauta kompensējamo diagnožu prioritārajā sarakstā. Paredzot, ka var nākties rēķināties ar mazāku piešķirto summu, NVD kopā ar Veselības ministriju izstrādāja un iesniedza Finanšu ministrijā arī saīsināto sarakstu – ar prioritāšu prioritātēm. Arī tur migrēna ir iekļauta.

Taču – atrašanās prioritārajā sarakstā vēl nav 100%-īga garantija, ka lēmums par migrēnas diagnozes iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā tiešām tiks pieņemts. Latvijā šobrīd ir divas prioritārās nozares: aizsardzība un enerģētika, tikai tad seko medicīna un veselības aprūpe.

 

Ja rezultāts būs pozitīvs un ar Finanšu ministrijas akceptu līdzekļi migrēnas diagnozei tiks piešķirti, izejot no tā, par cik lielu naudas summu būs runa, NVD kopā ar ārstiem lems, kādus medikamentus, cik lielā apmērā un kam kompensēt.

 

 

Ziņosim par jaunumiem!

Lai mums visiem kopā izdodas!

Ar laba vēlējumiem,

LGPB

 

Foto avots: unsplash.com

Lasīt vairāk

Rīgā norisināsies bezmaksas lekcija un ekspreskonsultācijas migrēnas pacientiemParādīt vēl

Rīgā norisināsies bezmaksas lekcija un ekspreskonsultācijas migrēnas pacientiem

Lekcija norisināsies 12. decembrī plkst. 16.00 veselības centra ’’Vivendi’’ telpās Rīgā, Bukultu ielā 11.

Problēmas atpazīt migrēnu pastāv, jo sabiedrībā tā ilgstoši nav uztverta nopietniParādīt vēl

Problēmas atpazīt migrēnu pastāv, jo sabiedrībā tā ilgstoši nav uztverta nopietni

Lai arī ar migrēnu sirgst katrs desmitais mūsu sabiedrības loceklis, tā izsenis bijusi slikti izprasta slimība un vēl aizvien daudziem pacientiem ir jāmēro pārāk ilgs ceļs, iekams viņi saņem atbilstošu palīdzību, mediķu un līdzcilvēku izpratni, – sabiedrībā to ilgstoši nav uztvēruši pietiekami nopietni, vēsta TV3 Ziņas.